Rav ædelsten Natural Baltic Amber

Rav (Amber)

Rav / Amber (uk) / Bernstein (de) - dette "Nordens Guld" er en hærdet, fossil harpiks. Det er et meget blødt materiale (2-2,5 på Mohs’ hårdhedsskala), som let kan bearbejdes.
Baltisk rav har fået tildelt det videnskabelige navn Succinit på grund af sit høje indhold af ravsyre (engelsk: succinic acid). Ravsyreindholdet i baltisk rav varierer fra 3 til 8 %, hvilket adskiller det fra de omkring 100 øvrige identificerede ravtyper, som med værdier fra 0-3 % har et væsentligt lavere ravsyreindhold.
Overordnet består baltisk rav kun af tre grundstoffer, nemlig kulstof (61-81 %), hydrogen (8,5-11 %) og ilt (ca. 15 %), men også mindre mængder svovl (op til 0,5 %).

Farver og strukturer i rav

Ravets farve varierer inden for nuancerne gul, orange, rød, hvid, brun og sort; undertiden ses grønlige og blålige varianter. Luftbobler er en af de væsentligste transparens- og farvemodificerende faktorer i rav. Effekten bestemmes af luftboblernes hyppighed og størrelse. Jo mere luft der er, jo mere mælket vil ravet se ud. Klart rav indeholder kun få og store luftbobler; hvide “skyer” forårsages af mikroskopiske luftbobler, som er trukket ind i harpiksen under flydningen, og i helt hvidt, uigennemsigtigt rav (mælkerav) kan densiteten af luftbobler være 900.000 pr. mm3.

I virkeligheden er rav meget forskelligartet og har et utal af betegnelser afhængigt af farve, alder og sammensætning. De mest eftertragtede farver er transparente gyldenbrune og gyldengule nuancer, men rav forekommer også i helt lyse (hvidlige) og ret mørke farver. 
Ofte indeholder rav insekter og planterester.

Det meste rav er uklart mælket eller brunligt. Uklarheden skyldes som regel mange meget små luftblærer.

Ravets oprindelse

Når et træ får et sår siver der harpiks – en tyktflydende, klæbrig masse, ud og beskytter træet. Over en periode på mindst 20 millioner år omdannes harpiks under særlige omstændigheder til rav, ved at plantesaften forandrer sig og olieindholdet reduceres.

Ravets fysiske og kemiske egenskaber kan være forskellig fra stykke til stykke, og endda også i det samme stykke. Det består ikke af krystaller som de fleste ædelstene, men har en amorf (formløs) opbygning, som f.eks. glas. Kemisk er rav sammensat af kulstof, brint og ilt samt svovl, der giver den gule farve. Andre farver stammer sædvanligvis fra organiske forureninger.

Rav kaldes en ædelsten

Ædelsten er sten af uorganisk eller organisk oprindelse, som kan anvendes til smykker. De fleste ædelstene er af uorganisk oprindelse. Kun rav, perlemor, perler, koraller, elfenben og skildpaddeskjold er af organisk oprindelse. 

KØB RAVSMYKKER

Rav i Baltikum

Strækningerne langs Danmarks og Tysklands nordsøkyster samt den sydlige Østersø er ravets land, og havet er dets skatkammer.
I de baltiske lande findes store ravlejer, men også langs strandene i Tyskland, Polen, Skåne samt de øvrige strande i Danmark kan man finde rav. Mindre forekomster er fundet i Halland og Blekinge. Men den rigtige ravkyst findes ved Samland (halvø ved den russiske Kaliningrad) og de omgivende have, Kurisches Haff og Frisches Haff.

På verdensplan er der fundet rav omkring 200 steder. Ravet er forskelligt i kvalitet, i oprindelse og alder samt i sammensætninger og egenskaber. Det ældste rav er ca. 235 millioner år gammelt og fundet i Østrig og Bayern. Det baltiske rav succinit blev produceret af træer i tertiærtiden for ca. 30-50 millioner år siden. På dette tidspunkt var Skandinavien og Østersøen en del af et bjergrigt fastland, hvor der voksede løv- og nåletræer.


Nyheder

Sten Krystaller håndlavede Smykker fra Gemstone - unikt Dansk design og godt kvalitets håndværk